Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est

Posted by on March 13, 2015 | Comments Off on Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est

Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord – Est, primul tip de instituție regională din România, este un generator de dezvoltare economico-socială a Regiunii Nord – Est.

În preocupările socio-economice, dar și politice ale anilor 1999, când a fost înființată organizația noastră, a trebuit să introducem un concept nou: politica de dezvoltare regională. Printr-o colaborare susținută cu cele 6 administrații publice județene care au semnat acordul de a forma Regiunea de Dezvoltare Nord-Est  (județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui) am reușit să transformăm treptat acest concept într-o realitate. Pregătirea primei analize socio-economice regionale, stabilirea domeniilor de intervenție strategice sau lansarea primei scheme de finanțare nerambursabilă la nivel regional au fost, în acei ani, cele dintâi obiective ale noastre, asumate si apoi atinse. Dacă în perioada de pre-aderare atenția noastră s-a concentrat pe constituirea parteneriatelor regionale, pe conturarea cadrului strategic care să orienteze finanțările viitoare, dar și pe promovarea Regiunii ca zonă atractivă pentru investiții și turism, după 1 ianuarie 2007, aria preocupărilor noastre  s-a întregit firesc, cu asumarea noilor responsabilități ce decurg din calitatea de stat membru al Uniunii Europene.

Realizările noastre în cei peste 17 ani de activitate ne fac mândri și încrezători pentru perioada următoare: 85% grad de absorbție a fondurilor pre-aderare, 685 proiecte implementate, peste 5.000 de locuri de muncă create prin intermediul proiectelor finanțate, un Plan de Dezvoltare Regională care trasează prioritățile Regiunii, mobilizarea resurselor pentru investiții străine, 1.521 de proiecte depuse în cadrul Programului Operațional Regional până în prezent, nivel de contractare de 113,42%, dar, mai presus de toate, respectul colaboratorilor noștri, fie că a fost vorba de beneficiari, membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, colegi din ministere sau parteneri internaționali. Structura organizatorică a Agenției s-a dezvoltat în fiecare an. În martie 2013, Agenția pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est a preluat si rolul de Organism Intermediar pentru implementarea Axei 1 dedicate dezvoltării IMM din cadrul Programului Operațional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice 2007-2013” iar cei 133 de angajați împărtășesc aceleași valori, aceeași deschidere față de toți factorii interesați în dezvoltarea regiunii, dar și aceeași determinare de a păstra ștacheta ridicată.

Viziune

În 2020, Regiunea Nord-Est va avea un statut administrativ-teritorial clar, în care actorii economici şi sociali vor acţiona coeziv în domenii prioritare identificate pentru creşterea economică şi bunăstarea oamenilor. Regiunea îşi va dezvolta conexiuni inter-regionale şi europene pentru valorificarea potenţialului propriu, creşterea aportului de capital şi dezvoltarea relaţiilor de afaceri.

Misiune

ADR este un generator de dezvoltare economico-socială a Regiunii Nord-Est. ADR elaborează și promovează strategii, atrage resurse, identifică și implementează programe de finanțare și oferă servicii pentru stimularea creșterii economice durabile, a parteneriatelor și a spiritului antreprenorial.

Valori

Pachetul de valori in care Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est crede si pe care le cultiva:

 • Profesionalism
 • Adaptabilitate
 • Disponibilitate
 • Eficienţă
 • Creativitate
 • Solidaritate
 • Transparenţă
 • Integritate

Domenii de expertiza ale Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est

 1. Elaborare planuri de dezvoltare regionala, planuri regionale de actiune;
 2. Evaluare proiecte în domenii variate;
 3. Implementare si monitorizare programe de dezvoltare;
 4. Dezvoltare si management proiecte;
 5. Activare si coordonare parteneriate;
 6. Audit;
 7. Consiliere financiara pentru managementul proiectelor;
 8. Management Achizițiilor Publice;
 9. Managementul comunicării;
 10. Management resurse umane;
 11. Construcție si dezvoltare instituțională;
 12. Formare profesionala si specializata.
 13. Sprijinirea mediului de afaceri regional

Portofoliu de proiecte

RubikHub

                                                                                      

Viziune: O lume în care fiecare persoană își atinge potențialul maxim de dezvoltare și creează un impact pozitiv în jurul său.

Misiune:  Dezvoltarea ecosistemului antreprenorial din Nord-Estul României prin educarea, conectarea și încurajarea oamenilor să creeze afaceri de succes la nivel global.

Infiintarea Rubik Hub a pornit de la nevoia identificata de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord Est de a oferi stakeholderilor regionali (antreprenori, mentori, universitati, startup-uri, companii mature, investitori si autoritati publice) oportunitatea de a se conecta si implica, de a contribui impreuna la dezvoltarea unui ecosistem antreprenorial inovator si competitiv.

Obiectivul Rubik Hub este de a reuni si oferi partilor interesate mai mult decat un spatiu de lucru si intalnire, punand la dispozitie programe de training, mentorat, coaching, acces la o comunitate larga de startup-uri, la surse de finantare, evenimente de profil, servicii de specialitate si o retea extinsa de investitori. Misiunea Rubik Hub este de stimulare a comportamentelor si abordarilor antreprenoriale, de formare a profesionistilor si sprijinire a startup-urilor si IMM-urilor din regiune.

Rubik Hub  va ofera peste 30 de locuri, intr-un  spatiu deschis de lucru, antreprenorilor interesati sa isi desfasoare activitatea intr-un spatiu gandit pe nevoile lor: conexiune buna la internet, birouri pentru intalniri de afaceri, o biblioteca, spatiu de luat masa. De asemenea, Rubik Hub pune la dispozitie 5 sali de conferinta, cu capacitati diferite: 120, 80, 40 de locuri si doua sali cu o capacitate de 20 de locuri fiecare. Salile sunt dotate cu sonorizare, videoproiector, ecran.

Rubik Hub mai mult decât un spațiu fizic, este o misiune asumată pentru dezvoltarea sistemului antreprenorial din regiunea de Nord-Est a României prin crearea unei comunități în care oamenii să se conecteze, să aibă acces la suport educațional, iar tinerii cu spirit antreprenorial să fie încurajați și inspirați să construiască startup-uri de succes la nivel global.

 

Centrul Regional de Studii Nord-Est

Pornind de la principiul că o dezvoltare durabilă se bazează pe perfecţionarea continuă a factorului uman, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a înfiinţat Centrul Regional de Studii (CRS) Nord-Est. Pana in prezent s-au obtinut autorizatii de functionare in calitate de furnizor de formare profesionala de la Consiliul National pentru Formarea Profesionala a Adultilor pentru cele trei cursuri: manager proiect, manager resurse umane, expert achizitii publice.

Programele de training sunt modelate astfel incat sa se adapteze nevoilor organizatiilor, atat prin continut si metode de invatare, cat si prin adaptarea gradului de dificultate al conceptelor la nivelul de pregatire al participantilor, procesul de invatare bazandu-se pe parteneriat.

0

0